Детски състав

Детски танцов състав „Жар” е фолклорна танцова формация към народно читалище „Д-р Петър Берон 1926”. Порастналите деца нямат търпение да преминат в редиците на представителния състав на фолклорен танцов ансамбъл „Жар”.

История

Прекъснатата традиция в едно от най-старите и най-представителни софийски читалища се възобновява през 2011 година от младата хореографка Йоанна Низамска. Първата репетиция събира в залата деца на възраст между 9 и 12 години. Едва година по-късно на 17.07.2012 г. малките танцьори са поканени да представят уменията си в предаването “Надиграй ме” на Българска национална телевизия като специални гости. За крехката си възраст и сравнително малкото време заедно децата от детски фолклорен танцов състав „Жар” се справят блестящо с особеностите на предаване „на живо”, което дори за професионалисти крие рискове.

Сегашно

Понастоящем ръководител на състава е Йорданка Шопова, дългогодишен преподавател по хореография в софийски училища, ръководител и на ПФТА “Жар”. Обособени са две възрастовеи групи: между 5 и 10 години и между 11 и 15 години. Заедно с овладяването на основните елементите на българската народна хореография, детският състав усилено работи в изработване на завършени фолклорни композиции като самостоятелни танци. Репертоарът се развива и обогатява и включва: „Джиновска закачка”, „Кюстендилска ръченица”, „Дунавското”, “Дайчовото”, “Пайдушко”, “Северняшки ритми” и др.

Участия

Децата работят упорито в репетиционната зала и с нетърпение и жар очакват всяка своя нова концертна изява. Малките танцьори, заредени с много ентусиазъм и заразени с магията на българския фолклор, участват във всички танцови спектакли, организирани и провеждани от народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г” и община „Триадица”. Радват се на емоционално посрещане и бурни аплодисменти на публиката на големия читалищен коледен концерт, на концертните спектакли за българските национални празници 3 март и 24 май в Националния дворец на културата, София.