Детски състав

Детски състав

Детски танцов състав „Жар” е фолклорна танцова формация към народно читалище „Д-р Петър Берон 1926” и естествена част от фолклорен танцов ансамбъл „Жар”. Прекъснатата традиция в едно от най-старите и най-представителни софийски читалища се възобновява от младата хореографка Йоанна Ангелова Низамска на 3 октомври 2011 г.

Първата репетиция събира в залата деца на възраст между 9 и 12 години. Понастоящем са обособени две възрастовеи групи: между 5 и 10 години и между 11 и 15 години. Репертоарът се развива и обогатява – появяват се „Джиновска закачка”, „Кюстендилска ръченица”, „Дунавското”.

Още с първата си концертна изява като участници в големия танцов спектакъл „Изворът на белоногата” на изтъкната балетна педагожка Красимира Колдамова през ноември 2011 по случай 85 годишнината от създаването на народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г., децата от фолклорния състав показват завидни танцувални и сценични умения и заложби и с това дават заявка за едно възходящо бъдещо развитие. От този момент, заедно с овладяването на основните елементите на българската народна хореография, детският състав започва усилена работа в изработване и поставяне на завършени фолклорни композиции като самостоятелни танци.

Малките танцьори, заредени с много ентусиазъм и заразени с магията на българския фолклор, участват във всички танцови спектакли, организирани и провеждани от народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г” и община „Триадица”. Радват се на емоционално посрещане и бурни аплодисменти на публиката на големия читалищен коледен концерт в Националния дворец на културата, на концертните спектакли за българските национални празници 3 март и 24 май. Поканени са и участват с успех в благотворителен концерт за събиране на средства на нуждащ се от спешно лечение на 10 март 2012 г. Поканени са в предаването „Надиграй ме” на Българска национална телевизия като специални гости. На 17 юли 2012 г. участват в телевизионното предаване с танца „Кюстендилска ръченица”. За крехката си възраст и сравнително малкото време заедно децата от детски фолклорен танцов състав „Жар” се справят блестящо с особеностите на предаване „на живо”, което дори за професионалисти крие рискове.

Децата и младата им хореографка работят упорито в репетиционната зала и с нетърпение и жар очакват всяка своя нова концертна изява.

Разгледайте галерия снимки